Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. OM onderzoekt witwassen bij ABN Amro

De Nederlandsche Bank droeg ABN Amro in augustus op om alle particuliere rekeninghouders door te lichten in de strijd tegen witwassen. Nu stuurt DNB het Openbaar Ministerie op de bank af. Volgens de toezichthouder hebben er ongewone transacties plaatsgevonden en heeft ABN onvoldoende gedaan om klanten te checken.

ABN Amro werkt volledig mee aan het onderzoek. De bank zette in verband met de kwestie eerder al 114 miljoen euro opzij. Mogelijk volgt ook nog een boete, omdat de zaak door DNB werd aangekaart en niet door ABN Amro zelf.

2. Boris Johnson vraagt het parlement om hem te ontslaan

In de Brexit-soap is het absurde heel gewoon geworden. Zoals een premier die het parlement vraagt om een motie van wantrouwen tegen hemzelf in te dienen. Dat is wat premier Boris Johnson woensdag deed. Hij wilde daarmee een punt maken. "Dit parlement moet zich ofwel afzijdig houden en deze regering de Brexit laten afronden, of een motie van wantrouwen inbrengen en uiteindelijk de dag des oordeels met de kiezers tegemoet gaan", aldus de premier, die met dat laatste doelt op nieuwe verkiezingen.

Het parlement is weer bijeengekomen nadat het Hooggerechtshof oordeelde dat Johnson de parlementariërs onrechtmatig met reces had gestuurd. Oppositieleider Jeremy Corbyn wil niets weten van een motie van wantrouwen. Hij wil dat eerst Johnson uitstel van de Brexit regelt. Zoals het er nu voor staat, verlaten de Britten op 31 oktober de Europese Unie.

3. Deelautodienst SnappCar krijgt kapitaalinjectie van €8 miljoen van Tango

De exploitant van tankstations Tango sluit een pact met autodeeldienst Snappcarr. Tango, een dochter van Q8, heeft in Nederland 190 eigen stations en een partnernetwerk van 750 stations. Dit wordt ingezet om de deelauto's van Snappcar te promoten. Tango investeert samen met de huidige aandeelhouders van Snappcarr ook 8 miljoen euro in de deelautodienst om het aantal autodelers te laten groeien van 700 duizend naar 1 miljoen in de zomer van 2020.

4. Advies Remkes: boeren en automobilisten kunnen borst natmaken

De commissie-Remkes kwam woensdag met adviezen om de stikstofcrisis aan te pakken. Een van de aanbevelingen is om de maximumsnelheid rond natuurgebieden te verlagen, al noemt de commissie geen getal. Ook denkt Remkes dat een algemene inkrimping van de veestapel niet nodig is.

Milieuactivist Johan Vollenbroek vindt dat Remkes te voorzichtig is. "Ik mis een heleboel belangrijke maatregelen die genomen kunnen worden", zegt hij tegen de NOS. Vollenbroek noemt onder meer minder vliegverkeer, het sluiten van kolencentrales en een verbod op nieuwe megastallen.

Boerenlobbyclub LTO Nederland en bouwkoepel Bouwend Nederland vinden dat Remkes juist te ver gaat. Zij vrezen dat de plannen verstikkend zullen werken.

5. Vertrek Duitse hardliner bij ECB markeert verdeeldheid over gratis geld

Binnen de Europese Centrale Bank woedt een stevige strijd tussen Noord-Europese centrale bankiers uit onder meer Nederland en Duitsland, en de rest. Duitsland en Nederland zijn tegen het strooien met nog meer gratis geld. In dat licht is het opstappen van Sabine Lautenschläger, een Duitse 'havik' bij de ECB opvallend.

Lautenschläger stopt eind oktober, terwijl ze normaal gesproken nog tot 2022 zou kunnen aanblijven. De kans is groot dat zij door een landgenoot wordt vervangen in de machtige Executive Board van de ECB.

Volgens analisten van ING toont het vertrek van de Duitse in ieder geval aan dat Christine Lagarde, die per 1 november de nieuwe baas wordt van de centrale bank, meteen aan de bak kan om de bloedgroepenstrijd niet verder te laten escaleren.

6. Swapfiets breidt uit met fietsabonnementen met 28 nieuwe steden

De aanbieder van fietsabonnementen Swapfiets voegt 28 steden in Nederland toe aan zijn netwerk. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van de huidige 21 steden waar de leasedienst actief is. Abonnementen kosten 16,50 per maand en 13,50 voor studenten. In Nederland verhuurt Swapfiets 125.000 fietsen. In 2020 wil Swapfiets ook actief worden op de markt voor zakelijke leasefietsen, waar een gunstige fiscale regeling voor komt.

7. Netanyahu mag proberen een regering te vormen in Israël

Hoewel de Likud-partij van Benjamin Netanyahu bij de Israëlische verkiezingen van 17 september één zetel minder haalde dan de partij van zijn politieke rivaal Benny Ganz, mag Netanyahu van de Israëlische president toch proberen een regeringscoalitie te vormen. Geen van de twee grote partijen heeft een meerderheid in het parlement. Netanyahu krijgt 28 dagen om de 32 zetels van Likud aan te vullen met zetels van andere partijen, om een totaal van 61 te bereiken voor een parlementaire meerderheid.

8. Gemeenteraad voelt Halsema aan de tand over revolver van haar man

Het is een roerige zomer voor de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. Eerst werd haar zoon opgepakt voor een inbraak in een woonboot met een onklaar gemaakte revolver, daarna gaf haar man Robert Oey een opmerkelijk interview waarin hij toegaf dat het illegale wapen van hem was. De gemeenteraad wil vandaag weten wat Halsema daarvan wist en of de brief aan alle Amsterdammers die ze schreef na het incident onjuistheden bevat.

 

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen van woensdag: